10.11.2009

A murit Gheorghe Dinica




Maestrul Gheorghe Dinică a încetat din viaţă, astăzi, la ora 13:00, la vârsta de 75 de ani, în urma unui stop cardiac. Actorul a fost operat aseară de colecist, iar, în urma intervenţiei starea i s-a agravat. Pe 22 octombrie, maestrul a fost dus, de urgenţă, la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca din Capitală, prezentând o septicemie în fază avansată, care i-a afectat inima, plămânii şi creierul. Săptămâna trecută, sănătatea actorului s-a ameliorat, însă, la scurt timp, a făcut o recădere. Din cauza infecţiei cu stafilococ auriu, răspândite la nivelul întregului corp, actorul a intrat în şoc septic. “M-am suit pe scenă şi parcă eram acolo de când lumea...”, sintetiza maestrul relaţia specială, de o viaţă, pe care a avut-o cu reflectoarele.

Ultimul rol - erou din secolul trecut

Actorul suferea de mai multe afecţiuni cronice, inclusiv de maladia Alzheimer, o afecţiune a creierului, care se manifestă prin tulburări de memorie şi tulburări de comportament. Cu toate acestea, actorul a continuat să joace în diferite producţii de teatru şi film, impecabil.

În momentul internării, Gheorghe Dinică juca în serialul românesc de epocă “Aniela”, unde interpreta rolul lui Grigorie Vulturesco, un general în rezervă şi erou al României de la începutul secolului XX. Actorul a mai fost internat, în 2007, la Târgovişte, din cauza unui puseu de tensiune.

Născut pe 1 ianuarie 1934, Gheorghe Dinică a fost un copil rebel şi curios, ”crescut mai degrabă de stradă şi de prieteni, decât de familie”. A terminat, în 1961, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, iar debutul a avut loc înr-o trupă de amatori, interpretându-l pe locotenentul Stamatescu, din piesa ”Titanic-vals” de Tudor Muşatescu. ”Eram pe scenă şi parcă visam. Nici nu ştiam ce se întâmplă cu mine. La un moment dat, m-au trezit niste aplauze din sala”, rememora artistul primul contact cu publicul.

Au urmat apoi roluri memorabile pe scenele de la Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Mic, Naţional sau Odeon. A fost turcul Cadir din piesa ”Take, Ianke şi Cadir” a lui Victor Ion Popa, Gheorghidiu din ”Patul lui Procust”, dar şi Lăscărică sau Paraipan din ciclul de filme ale cărui protagonist a fost comisarul Moldovan, regizate de Sergiu Nicolaescu. Rolurile negative i s-au potrivit ca o mănuşă, sunt de părere atât criticii de film, cât şi cinefilii.

”Sunt vagabondul vieţii mele... măturător de praf de stele.(...) Nu am luat totul de la viaţă, nu i-am dat cât aş fi vrut”, Gheorghe Dinică

Niciun comentariu:

 

capodopere® All rights reserved.
by www.blogspot.com

Statistici web